Hoe houd ik een groep kleuters bezig?

Hoe houd ik een groep kleuters  bezig?

Eindelijk is het zover, de verjaardag van je kind is aangebroken. Je kind heeft het er al weken over.
"Als ik jarig ben dan mag die, die en die komen.."

Je hoort het met een beetje angst aan. 'O nee', denk je, zoveel kinderen. Waar laat ik ze en wat gaan we doen?

De meeste ouders willen het feestje van hun kleine spruit nog thuis vieren omdat dat wel zo vertrouwd is. Maar wanneer ze er
aan denken hoe die kinderen hun huis zullen afbreken, raken ze toch lichtelijk in paniek.

Toch is het niet zo moeilijk als je denkt, je moet gewoon de geheimen weten. Hoe krijg je de kinderen hangend aan je lippen?
En hoe zorg je ervoor dat jij 's avonds niet gesloopt op de bank ligt?

Tip 1.

Bereid het feestje goed voor.

Weet wat je wilt gaan doen, waar en wanneer. Maar ook waar mogen de kinderen wel komen en waar niet.
Wat zijn je regels? Schoenen uit bij binnenkomst of schreeuwen in huis? Rennen in huis?

Tip 2.

Kies een thema uit dat bij je kind en de gasten past.

Wanneer een thema niet boeit, gaan de kinderen zich vervelen en donderjagen.

Tip 3.

Hanteer de regel: aantal kinderen = de leeftijd van de jarig + 1.

Dus een 5 jarige kiest 5 kinderen uit ( + de jarige) is 6 kinderen.

Tip 4.

Bespreek je huisregels wanneer iedereen op het feestje is gearriveerd.

Schreeuwen is slecht voor de stem en echt niet nodig. 

Tip 5.

Zorg voor afwisseling in je activiteiten.

Met name jonge kinderen willen kunnen bewegen, dus laat ze na een rustig spelletjes even een beweegspelletje doen.

Tip 6.

Hoe krijg je ze stil?

Als je tip 4 goed hebt gedaan kun je de kinderen op jullie afspraak wijzen.

- Bespeel je een muziekinstrument? Speel af en toe een kinderliedje en laat de kinderen raden welk lied dit is.
- Zing een lied die je kind ook vaak zingt, de kinderen zullen luisteren of mee gaan zingen.
- Klap in je handen.
- Klap in je handen een ritme ( ta-ta-tatata)   1-2  123
- Vertel een spannend verhaal, maak gebruik van intonaties en stemmetjes.
- Geef de kinderen ook echt even bewegingsruimte. Ga met ze naar buiten en laat ze een tikspel
of iets dergelijks doen. Vergeet dan niet om hierna weer iets rustigs te doen omdat de 'energie' anders in huis blijft hangen.
Kleuren en tekenen geeft ook rust met name als de kinderen eigenlijk erg moe zijn.

Tip 7

Wees duidelijk

Een kinderfeestje 'moet' gezellig zijn voor iedereen, maar daarom hoef je nog niet alles te accepteren. De kinderen zijn gasten en het is
belangrijk dat kinderen leren hoe ze zich moeten gedragen. Ook de kinderen die wat rustiger zijn moeten kunnen genieten van het feest
en het moet niet verpest worden door een 'aandachttrekker'.

Bespreek desnoods een op een met de 'aandachtrekker' dat zijn/haar gedrag ongewenst is en dat het zo verpest voor de anderen. Je kunt hem/haar
vragen of ze/hij zich aan de regels wil houden zodat het gezellig wordt voor iedereen.

Ik hoop dat je wat kunt met deze tips. Ik hoor het graag van je op mijn facebookpagina: https://www.facebook.com/Paletje

Groetjes,

Nienke

Hoe leer ik mijn kinderen opruimen?

Op 18 novemebr a.s. is het weer zover: Sinterklaas komt aan in Nederland. De tijd van  snoepen en cadeautjes is weer aangebroken.
Ook menig ouder zal de komende tijd zich afvragen wat er nu weer gevraagd  en gegeven moet worden op 5december. Ze hebben immers al zoveel.
Na de feestdagen zullen alle spullen ook weer opgeruimd moeten worden bij het andere speelgoed. Dit vraagt om inzicht en ordenen en dat is iets wat kinderen nog moeten leren.
Daarom hier een paar tips:

-Ruim voor de feestdagen alvast samen met je kind het speelgoed op en bepaal wat er weg kan.( evtueel inleveren bij de voedselbank of kringloop)

-Reserveer alvast ruimte voor het nieuwe speelgoed. Wanneer kindere weten waar ze hun spullen moeten laten, zullen ze eerder geneigd zijn om te gaan opruimen.

-Is het duidelijk voor de kinderen waar alles hoort? Maak anders bakken voor b.v. auto's , poppen etc. Plak hier evtueel een etiket op. Benoem hardop dat de poppen bij de poppen horen. Je doet dit voor en vraagt je kind of hij je wilt helpen.

-Help zelf ook mee en zeg waar je alles laat.  Vraag aan je kind of bv het stukje lego nog even in de legobak wil doen. Laat hem ook controleren of alle legosteentjes opgeruimd zijn.

-Pak steeds soort bij soort aan. " Eerst gaan we alle auto's doen. Waar moeten ze ook alweer in?"

-Wanneer alles opgeruimd is maken jullie een selfie van jullie bij de opgeruimd plek. Bewaar deze foto om te bewijzen dat een opruimde speelplek veel fijner is om te spelen.

-Vier jullie " projectje" met een kopje thee en iets lekkers of maak een dansje. Heb plezier en geniet !

succes !spelend meisjeopruimen speelgoed

 

creatief

 Vaderdag - last minute knutselideeën

hand en voetafdrukvaderdag cadeau zakdoek versieren

 

Dit jaar valt vaderdag op 18 juni. Op deze dag is het de beurt aan de vaders om eens in het zonnetje te worden gezet.

De meeste kinderen maken op school een creatief en of ludiek werkstuk. Mocht dit bij jouw kind niet zo zijn dan kun je zelf nog aan de slag met de volgende tips.
Wellicht brengen ze je nog op meer ideeen.

 

- Koop een setje goedkope zakdoeken en laat deze versieren met textielstiften ( kijk even hoe je de stiften moet fixeren).

-Geef een tegoedbon voor een schoudermassage van 15 minuten.

-Maak een sleutelhanger van de muntjeshanger die je gratis bij je supermarkt krijgt..

-Maak een schilderijtje van een verf handafdruk. Vergeet de datum er niet bij te zetten. Ook goed te bewaren in bv een fotoalbum voor later.

-Bewaar het cupje van een waxinelichtje en maak hier een medaille van.

-Schrijf een lief gedichtje over of voor je vader.

- Misschien niet last minute maar alvast een tip voor volgend jaar. Maak met je hele gezin een  fraai schilderij bij Kinderfeestjes Atelier Paletje. Elk 
  gezinslid maakt een onderdeel van dit schilderij,

familie schilder workshop

 

 

 

-

Tekenangst, hoe help je je kind?

Soms hoor ik kinderen zeggen, wanneer ik ze een tekenopdracht geef, dat ze niet kunnen tekenen en ze klappen  dan direct dicht. Anderen gaan direct dolenthousiast aan het werk en zijn niet meer te stoppen. Hoe kan dit?

Natuurlijk heeft het ook met interesses te maken maar een jong kind is van nature nieuwsgierig en wil alles uitproberen. Een kind dat bang is om te gaan tekenen, heeft vaak te maken met hoe een kind denkt over wat er van hem verwacht wordt en wat hij van zichzelf verwacht. Sommige kinderen denken dat ze net zo moeten kunnen tekenen en schilderen als Rembrandt.  Het moet echt lijken anders hebben ze gefaald. Zelfs als ze nog maar 3 jaar zijn! Ze leggen de lat voorzichzelf erg hoog. Hoe kan dit?

Misschien hebben ze een ( oudere)broer  of zus die al " heel goed" kan tekenen en vaak complimentjes krijgt. Ze denken dat zij dat dan ook zouden moeten kunnen. Ze moeten leren dat hun beeld niet reeel is.  Het is in deze gevallen dan ook belangrijk dat ze leren dat ook tekenen een proces is  dat je moet leren net als  lopen.  Ik geef dan ook vaak "het leren lopen " als voorbeeld. En dat wanneer je iets wilt leren dat je daar  dus heel vaak voor moet oefenen.

Ik laat deze kinderen  dan ( afhankelijk van hun leeftijd) bijvoorbeeld eerst een gesloten cirkel  tekenen of iets anders wat ze wel kunnen. ( ook erg belangrijk om eerst iets te doen waar ze goed in zijn), Nadat ze dit heel vaak hebben getekend op een papier of doek, kunnen ze het inkleuren of verven. Daarna kan de achtergrond worden geverfd en voila het resultaat mag er zijn. Eventueel voorzie je  het schilderij van een lijst en wordt het opgehangen.

Het mooi presenteren van een schilderij  is een stukje waardering  voor het kind. En waardering is voor een kind  erg belangrijk, hierdoor krijgt hij meer zelfvertrouwen. Het is echt zo waardevol wanneer de omgeving  de inzet en het resultaat van het kind met aandacht bekijkt en waardeert. Helaas hoor en zie ik vaak dat ouders tekeningen en knutselenwerkjes als " troep" zien.  Tja, wat leert een kind hiervan?  Zou hij het in de toekomst nog eens proberen? Waarschijnlijk niet en hij  ontwikkelt zo zijn creatieve- en  tekenvaardigheden  zeker niet verder. 

 
leeuw tekening

tekening leeuw 6 jarige