Op 18 novemebr a.s. is het weer zover: Sinterklaas komt aan in Nederland. De tijd van  snoepen en cadeautjes is weer aangebroken.
Ook menig ouder zal de komende tijd zich afvragen wat er nu weer gevraagd  en gegeven moet worden op 5december. Ze hebben immers al zoveel.
Na de feestdagen zullen alle spullen ook weer opgeruimd moeten worden bij het andere speelgoed. Dit vraagt om inzicht en ordenen en dat is iets wat kinderen nog moeten leren.
Daarom hier een paar tips:

-Ruim voor de feestdagen alvast samen met je kind het speelgoed op en bepaal wat er weg kan.( evtueel inleveren bij de voedselbank of kringloop)

-Reserveer alvast ruimte voor het nieuwe speelgoed. Wanneer kindere weten waar ze hun spullen moeten laten, zullen ze eerder geneigd zijn om te gaan opruimen.

-Is het duidelijk voor de kinderen waar alles hoort? Maak anders bakken voor b.v. auto's , poppen etc. Plak hier evtueel een etiket op. Benoem hardop dat de poppen bij de poppen horen. Je doet dit voor en vraagt je kind of hij je wilt helpen.

-Help zelf ook mee en zeg waar je alles laat.  Vraag aan je kind of bv het stukje lego nog even in de legobak wil doen. Laat hem ook controleren of alle legosteentjes opgeruimd zijn.

-Pak steeds soort bij soort aan. " Eerst gaan we alle auto's doen. Waar moeten ze ook alweer in?"

-Wanneer alles opgeruimd is maken jullie een selfie van jullie bij de opgeruimd plek. Bewaar deze foto om te bewijzen dat een opruimde speelplek veel fijner is om te spelen.

-Vier jullie " projectje" met een kopje thee en iets lekkers of maak een dansje. Heb plezier en geniet !

succes !spelend meisjeopruimen speelgoed

 

Soms hoor ik kinderen zeggen, wanneer ik ze een tekenopdracht geef, dat ze niet kunnen tekenen en ze klappen  dan direct dicht. Anderen gaan direct dolenthousiast aan het werk en zijn niet meer te stoppen. Hoe kan dit?

Natuurlijk heeft het ook met interesses te maken maar een jong kind is van nature nieuwsgierig en wil alles uitproberen. Een kind dat bang is om te gaan tekenen, heeft vaak te maken met hoe een kind denkt over wat er van hem verwacht wordt en wat hij van zichzelf verwacht. Sommige kinderen denken dat ze net zo moeten kunnen tekenen en schilderen als Rembrandt.  Het moet echt lijken anders hebben ze gefaald. Zelfs als ze nog maar 3 jaar zijn! Ze leggen de lat voorzichzelf erg hoog. Hoe kan dit?

Misschien hebben ze een ( oudere)broer  of zus die al " heel goed" kan tekenen en vaak complimentjes krijgt. Ze denken dat zij dat dan ook zouden moeten kunnen. Ze moeten leren dat hun beeld niet reeel is.  Het is in deze gevallen dan ook belangrijk dat ze leren dat ook tekenen een proces is  dat je moet leren net als  lopen.  Ik geef dan ook vaak "het leren lopen " als voorbeeld. En dat wanneer je iets wilt leren dat je daar  dus heel vaak voor moet oefenen.

Ik laat deze kinderen  dan ( afhankelijk van hun leeftijd) bijvoorbeeld eerst een gesloten cirkel  tekenen of iets anders wat ze wel kunnen. ( ook erg belangrijk om eerst iets te doen waar ze goed in zijn), Nadat ze dit heel vaak hebben getekend op een papier of doek, kunnen ze het inkleuren of verven. Daarna kan de achtergrond worden geverfd en voila het resultaat mag er zijn. Eventueel voorzie je  het schilderij van een lijst en wordt het opgehangen.

Het mooi presenteren van een schilderij  is een stukje waardering  voor het kind. En waardering is voor een kind  erg belangrijk, hierdoor krijgt hij meer zelfvertrouwen. Het is echt zo waardevol wanneer de omgeving  de inzet en het resultaat van het kind met aandacht bekijkt en waardeert. Helaas hoor en zie ik vaak dat ouders tekeningen en knutselenwerkjes als " troep" zien.  Tja, wat leert een kind hiervan?  Zou hij het in de toekomst nog eens proberen? Waarschijnlijk niet en hij  ontwikkelt zo zijn creatieve- en  tekenvaardigheden  zeker niet verder. 

 
leeuw tekening

tekening leeuw 6 jarige

creatief

 Vaderdag - last minute knutselideeĆ«n

hand en voetafdrukvaderdag cadeau zakdoek versieren

 

Dit jaar valt vaderdag op 18 juni. Op deze dag is het de beurt aan de vaders om eens in het zonnetje te worden gezet.

De meeste kinderen maken op school een creatief en of ludiek werkstuk. Mocht dit bij jouw kind niet zo zijn dan kun je zelf nog aan de slag met de volgende tips.
Wellicht brengen ze je nog op meer ideeen.

 

- Koop een setje goedkope zakdoeken en laat deze versieren met textielstiften ( kijk even hoe je de stiften moet fixeren).

-Geef een tegoedbon voor een schoudermassage van 15 minuten.

-Maak een sleutelhanger van de muntjeshanger die je gratis bij je supermarkt krijgt..

-Maak een schilderijtje van een verf handafdruk. Vergeet de datum er niet bij te zetten. Ook goed te bewaren in bv een fotoalbum voor later.

-Bewaar het cupje van een waxinelichtje en maak hier een medaille van.

-Schrijf een lief gedichtje over of voor je vader.

- Misschien niet last minute maar alvast een tip voor volgend jaar. Maak met je hele gezin een  fraai schilderij bij Kinderfeestjes Atelier Paletje. Elk 
  gezinslid maakt een onderdeel van dit schilderij,

familie schilder workshop

 

 

 

-

 

Als kinderen bijna 4 jaar zijn, zitten ze of komen ze in een nieuwe fase die ze als " spannend" kunnen ervaren.

Ze zijn zich meer bewust van zichzelf dan toen ze 3 werden en de overgang  van bekende peuterspeelzaal/ creche naar de basisschool zit er aan te komen. 

Vaak  versterken de volwassennen om  het  kind heen dit gevoel. Wanneer ik op huisbezoek ging om 

kennis te maken met een " bijna" 4 jarige, werd  vaak het woordje " spannend "  in het bijzijn van het kind gezegd en dan ook nog meerdere keren herhaald. Het is  natuurlijk prima dat bepaalde gevoelens er zijn  en daar mag ook over gesproken worden, maar ga er niet mee aan de haal. Zo maak je het alleen maar moeilijker voor je kind.

 

Hoe kun je rekening houden met deze vierjarige kleuters?

- De meeste kleuters  willen wel weten hoe het gaat op de basisschool. Vraag aan de leerkracht van je kind wat hem te wachten staat wanneer hij voor het eerst naar school gaat. Waar moet hij zijn jas en tas laten?  Mogen ouders mee de klas in? Wat moeten ze doen wanneer ze op school zijn en vooral wat verwacht de leerkracht van het kind. Dit geeft duidelijkheid en veiligheid.( " O, dus ik hoef nog niet te kunnen lezen wanneer ik naar de basisschool ga?")

-Leer je kind enige zelfstandigheid zoals zelf een jas aantrekken, wc gaan en handen wassen. Dit geeft het kind het gevoel " al groot te zijn". Waardoor hij zich sterker zal voelen.

-Probeer er achter te komen wat je kind zijn grootste angst/ onzekerheid is. Zijn het de  " grote" kinderen op school, de vreemde juf/meester of het lang van huis zijn. Bedenk samen een oplossing voor deze probleempjes zoals: wie zijn  dan die grote kinderen, zijn ze echt zo groot? Zitten ze bij je in de groep? Of elders? Wat kun je doen wanneer je bang wordt?

-Het belangrijkste is toch wel dat een kind leert om " verbaal" voor zichzelf op te komen. Leer je kind om aan te geven dat hij iets niet leuk vindt. Leer hem nee te zeggen en respecteer dit zelf ook. Ik heb het natuurlijk niet over het weigeren van spruitjes maar over vastpakken  en kietelen wat sommige kinderen echt niet leuk vinden.