Tekenangst, hoe help je je kind?

Soms hoor ik kinderen zeggen, wanneer ik ze een tekenopdracht geef, dat ze niet kunnen tekenen en ze klappen  dan direct dicht. Anderen gaan direct dolenthousiast aan het werk en zijn niet meer te stoppen. Hoe kan dit?

Natuurlijk heeft het ook met interesses te maken maar een jong kind is van nature nieuwsgierig en wil alles uitproberen. Een kind dat bang is om te gaan tekenen, heeft vaak te maken met hoe een kind denkt over wat er van hem verwacht wordt en wat hij van zichzelf verwacht. Sommige kinderen denken dat ze net zo moeten kunnen tekenen en schilderen als Rembrandt.  Het moet echt lijken anders hebben ze gefaald. Zelfs als ze nog maar 3 jaar zijn! Ze leggen de lat voorzichzelf erg hoog. Hoe kan dit?

Misschien hebben ze een ( oudere)broer  of zus die al " heel goed" kan tekenen en vaak complimentjes krijgt. Ze denken dat zij dat dan ook zouden moeten kunnen. Ze moeten leren dat hun beeld niet reeel is.  Het is in deze gevallen dan ook belangrijk dat ze leren dat ook tekenen een proces is  dat je moet leren net als  lopen.  Ik geef dan ook vaak "het leren lopen " als voorbeeld. En dat wanneer je iets wilt leren dat je daar  dus heel vaak voor moet oefenen.

Ik laat deze kinderen  dan ( afhankelijk van hun leeftijd) bijvoorbeeld eerst een gesloten cirkel  tekenen of iets anders wat ze wel kunnen. ( ook erg belangrijk om eerst iets te doen waar ze goed in zijn), Nadat ze dit heel vaak hebben getekend op een papier of doek, kunnen ze het inkleuren of verven. Daarna kan de achtergrond worden geverfd en voila het resultaat mag er zijn. Eventueel voorzie je  het schilderij van een lijst en wordt het opgehangen.

Het mooi presenteren van een schilderij  is een stukje waardering  voor het kind. En waardering is voor een kind  erg belangrijk, hierdoor krijgt hij meer zelfvertrouwen. Het is echt zo waardevol wanneer de omgeving  de inzet en het resultaat van het kind met aandacht bekijkt en waardeert. Helaas hoor en zie ik vaak dat ouders tekeningen en knutselenwerkjes als " troep" zien.  Tja, wat leert een kind hiervan?  Zou hij het in de toekomst nog eens proberen? Waarschijnlijk niet en hij  ontwikkelt zo zijn creatieve- en  tekenvaardigheden  zeker niet verder. 

 
leeuw tekening

tekening leeuw 6 jarige